چرا عوارض دوز دوم واکسن شدیدتر از عوارض تزریق اول است؟

عوارض جانبی واکسن طبیعی است و نیازی به درمان خاصی ندارد مگر اینکه شدید باشد. بروز عوارض واکسن در بدن انسان به واکنش های سیستم ایمنی بدن انسان مربوط می شود و شدت علائم برخی افراد باید به حدی باشد که نیاز به مشورت با پزشک داشته باشند.

واکسن‌های کرونا که در دنیا تولید می‌شوند به طور کلی دو دسته هستند: واکسن‌های ویروس کشته یا غیرفعال یا واکسن‌های جدید از نوع RNA. تمام واکسن‌های کرونایی که تاکنون وارد ایران شده‌اند، ویروس‌های کشته یا غیرفعال هستند که عوارض جانبی کمتری نسبت به واکسن‌های RNA دارند، اما ایمنی‌زایی واکسن‌های RNA جدید بیشتر است.

https://roz.news

واکسن‌های RNA بدون وارد کردن ویروس کشته یا غیرفعال شده به بدن انسان، پاسخ ایمنی ایجاد می‌کنند، بنابراین بدن انسان ویروس‌های کرونایی را که با تولید پروتئین به بدن حمله می‌کنند، شناسایی و از بین می‌برد. واکسن‌هایی مانند Pfizer-BioNTech و Moderna با این فناوری جدید ساخته شده‌اند و نسبت به واکسن‌های سنتی حاوی ویروس کشته شده از میزان ایمنی بالاتری برخوردار هستند. ایمنی زایی آنها بیش از 94 درصد است و در برابر انواع جهش یافته این ویروس موثرتر هستند، در حالی که ایمنی زایی واکسن های ویروس کشته یا غیرفعال مانند اسپوتنیک (حدود 90 درصد)، کواکسین (62 درصد)، سینوفارم (80 درصد) و AstraZeneca (حدود 90 درصد) کمتر است و البته اثربخشی آنها در برابر انواع ویروس جهش یافته مانند دلتا کمتر و کمتر از 70 درصد است.

در هر صورت هیچ یک از واکسن های موجود در دنیا نمی تواند به طور صددرصد از ابتلا به این بیماری جلوگیری کند و پس از تزریق واکسن احتمال ابتلا به این بیماری وجود دارد اما احتمال ابتلا به نوع جدی بیماری و مرگ وجود دارد. از آن بسیار کم است.

اما در برخی دیگر هیچ علامت یا عارضه ای احساس نمی شود. سوالی که ممکن است بعد از واکسیناسیون پیش بیاید این است که علائم تا چند روز طبیعی است و چند روز پس از پایان علائم و واکنش های واکسن باید به پزشک مراجعه کرد و دلیل طولانی شدن عوارض آن چیست. از واکسن ها؟

سازمان بهداشت جهانی توصیه می‌کند در صورت بروز علائم و واکنش‌های آلرژیک شدید، پس از خروج از محل واکسیناسیون، در اسرع وقت با پزشک یا اورژانس تماس بگیرید.

همچنین عوامل خاصی احتمال عوارض جانبی را افزایش می دهند. به گفته متخصصان، جوانان به دلیل داشتن سیستم ایمنی قوی تری احتمال بروز عوارض جانبی را دارند. احتمال بروز عوارض جانبی جدی تری در زنان بیشتر از مردان است. از 14 دسامبر تا 13 ژانویه، بیش از 79 درصد از عوارض جانبی توسط زنان گزارش شده است و عوارض جانبی نیز ممکن است بسته به اینکه در گذشته در معرض ویروس کرونا قرار گرفته‌اید یا نه، متفاوت باشد. اگر مدتی پیش به کووید-۱۹ مبتلا شده اید یا قبلاً ایمن شده اید، واکسن می تواند به عنوان یک تقویت کننده عمل کند که در برخی موارد کاملاً بدون علامت است.

دکتر مسعود مردانی، متخصص بیماری های عفونی در این زمینه می گوید: داشتن درد و تب یک علامت طبیعی و شایع است، اما اگر قرمزی یا حساسیت در محل تزریق پس از 24 ساعت بدتر شود و یا عوارض آن به اندازه کافی جدی باشد. فرد را نگران کند، یا وقتی علائم پس از چند روز از بین نرفت، باید با پزشک مشورت کرد.

وی افزود: عوارض ممکن است بر توانایی فرد در انجام فعالیت های روزانه تاثیر بگذارد اما باید ظرف چند روز از بین برود. مصرف داروهایی مانند مسکن یا آسپرین برای جلوگیری از عوارض قبل از واکسن توصیه نمی شود و به جای مصرف زودهنگام چندین داروی بدون نسخه، بهتر است منتظر بمانید و ببینید که آیا عوارض جانبی ایجاد می شود، سپس عوارض احتمالی را در نظر بگیرید. اثرات به صورت جداگانه برای درمان

محتوای مرتبط:  چرا وجود عفاف در زنان ارزش بیشتری دارد دینی دهم

این پزشک ادامه داد: اگر فردی نیاز به تسکین فوری دردهای عضلانی، درد محل تزریق، تب داشته باشد می تواند استامینوفن و مسکن مصرف کند و تب بعد از واکسیناسیون کاملا طبیعی است و ظرف 48 ساعت از بین می رود.

مردانی تصریح کرد: برخی افراد پس از تزریق واکسن کووید 19 در محل تزریق احساس درد نمی کنند و هیچ دردی احساس نمی کنند و این طبیعی است.

آنچه مسلم است این است که واکسن کرونا برای درصد بالایی از افرادی که این واکسن را تزریق می کنند ایمنی نسبی ایجاد می کند. کسانی که واکسینه می شوند مصون می شوند و اطرافیانشان کمتر در معرض خطر بیماری هستند و اگر سرعت عمل و دامنه واکسیناسیون در سراسر کشور گسترش یابد می تواند به قطع زنجیره انتقال بیماری کمک کند.

235231

دریافت دوز دوم واکسن کرونا بسیار مفید است و ایمنی افراد را در برابر سویه‌های جهش‌یافته مانند سویه دلتا افزایش می‌دهد، اما می‌تواند عوارض جدی‌تری نسبت به دوز اول داشته باشد.

به گزارش خبرنگار سایت خبری صدا وسیما، طبق نظر کارشناسان و سازمان بهداشت جهانی، احتمال دارد عوارض بعد از دوز دوم واکسن کرونا جدی‌تر از دوز اول باشد. البته این عوارض گاهی طبیعی است و می تواند ناشی از واکنش های سیستم ایمنی باشد.

دکتر مایکل چاکوویچ، متخصص زنان و زایمان در مرکز پزشکی وکسنر دانشگاه ایالتی اوهایو می گوید: «تغییرات زیادی در عوارض جانبی پس از واکسن کووید-19 وجود دارد.

طبق آزمایشی که در بریتانیا انجام شد، تنها 22 درصد از افراد پس از دوز دوم واکسن Pfizer-Biontech عوارض جانبی سیستمیک مانند خستگی، سردرد یا لرز را تجربه کردند.

شصت و هشت درصد تنها واکنش‌های موضعی مانند درد یا حساسیت در محل تزریق داشتند.

با این حال، عوارض واکسن با واکسن متفاوت است. به عنوان مثال، عوارض جانبی واکسن های ویروس کشته یا غیرفعال شده، عوارض جانبی کمتری نسبت به واکسن های RNA جدید دارند.

اما برخلاف اثربخشی واکسن‌های RNA، مانند فایزر و مدرنا، اکثر واکسن‌ها مانند سینوفارم و اسپوتنیک از بین می‌روند.

علت عوارض دوز دوم واکسن کرونا
همانطور که گفته شد در آزمایشات بالینی واکسن فایزر و مدرنا اکثر شرکت کنندگان علائمی مانند سردرد، تب و بدن درد بعد از دوز دوم داشتند. تشدید این عوارض ممکن است به دلیل واکنش سیستم ایمنی بدن به واکسن ها باشد.

هنگامی که فرد اولین دوز واکسن کرونا را دریافت می کند، یک پروتئین ویروسی به نام پروتئین اسپایک توسط واکسن تولید می شود که برای بدن جدید است. در این زمان، بدن پروتئین را به عنوان یک آنتی ژن می شناسد و با التهاب در محل تزریق واکنش نشان می دهد، به همین دلیل است که دریافت اولین دوز اغلب باعث درد در بازو می شود.

سلول‌هایی که باعث التهاب در بازو می‌شوند، سیگنال‌هایی را به بدن می‌فرستند که می‌گویند: «آنتی بادی‌ها را علیه پروتئین سنبله بسازید».

بنابراین، این فرآیند می تواند باعث التهاب در سایر قسمت های بدن شود که در نهایت پس از دریافت اولین دوز واکسن در برخی افراد منجر به سردرد، خستگی و تب می شود.

پس از دریافت نوبت اول، اکنون نوبت به نوبت دوم واکسن کرونا رسیده و مردم می خواهند بدانند که علت عوارض ناشی از تزریق واکسن دوم چیست؟

در واقع، هنگامی که یک فرد دوز دوم واکسن را دریافت می کند، بدن او آنتی بادی ها و سلول هایی را که پروتئین اسپایک را از اولین دوز دریافت کرده اند به یاد می آورد. هنگامی که سلول ها با آن مواجه می شوند، این پروتئین را می شناسند و خیلی سریع واکنش قوی تری را آغاز می کنند.

محتوای مرتبط:  چطور در جی تی ای وی ماشین ایرانی بیاوریم

این پاسخ ناگهانی باعث التهاب گسترده می شود که می تواند منجر به علائمی شبیه آنفولانزا شود. اما نکته اصلی این است که این فرآیند می تواند آنتی بادی های بیشتری ایجاد کند که در آینده از بدن محافظت می کند.

تزریق دوز دوم واکسن کرونا در بدن هر فردی متفاوت است. به عنوان مثال، افرادی که هنوز به بیماری کووید-19 مبتلا نشده اند، اولین دوز سیستم ایمنی را تقویت می کند و دوز دوم به عنوان یک تقویت کننده برای اولین عمل می کند.

اما در افرادی که قبلاً به این بیماری مبتلا بوده اند، دوز دوم سیستم ایمنی را تثبیت می کند و اولین تزریق می تواند به عنوان یک تقویت کننده عمل کند.

عوارض گروه دو متفاوت است و واکسن اول ممکن است علائم بیشتری نسبت به افراد سالم ایجاد کند. با این حال، مرکز کنترل و پیشگیری از بیماری (CDC) هنوز واکسیناسیون کامل را توصیه می کند.

برخی عوامل نیز احتمال عوارض جانبی را افزایش می دهند.

کارشناسان بر این باورند که جوانان به دلیل داشتن سیستم ایمنی قوی تری احتمال بروز عوارض جانبی را دارند. همچنین زنان بیشتر از مردان در معرض عوارض جانبی جدی هستند.

به گفته دکتر مسعود مردانی، متخصص بیماری های عفونی، داشتن درد و تب یک علامت طبیعی و شایع است، اما اگر قرمزی یا حساسیت در محل تزریق پس از 24 ساعت بدتر شود یا عوارض جانبی آنقدر جدی باشد که فرد را نگران کند یا زمانی اگر عوارض جانبی بعد از چند روز برطرف نشد، باید به پزشک مراجعه کنید.

او می‌گوید: «عوارض جانبی ممکن است بر توانایی فرد برای انجام فعالیت‌های روزانه تأثیر بگذارد، اما باید ظرف چند روز ناپدید شوند. اگر فردی نیاز به تسکین فوری دردهای عضلانی، درد محل تزریق، تب داشته باشد، می تواند استامینوفن و مسکن مصرف کند و ایجاد تب پس از واکسیناسیون کاملا طبیعی است و در عرض 48 ساعت از بین می رود.

مردانی افزود: برخی افراد پس از تزریق واکسن کووید 19 در محل تزریق هیچ دردی احساس نمی کنند و هیچ دردی احساس نمی کنند و این طبیعی است.

آیا عوارض واکسن دوم خوب است؟

اگرچه دریافت دوز دوم واکسن کرونا بسیار مفید است و ایمنی افراد را در برابر گونه‌های جهش‌یافته مانند گونه دلتا افزایش می‌دهد، اما عوارضی ایجاد می‌کند که ممکن است جدی‌تر از دریافت دوز اول واکسن باشد.

با این حال، این عوارض نگران کننده نیستند و پس از چند روز برطرف می شوند.

کارشناسان بر این باورند که دریافت دوز دوم بسیار مهم است و فرد را در برابر عامل بیماری زا مصون می کند.

به گفته آنها، دوز دوم واکسن، سیستم ایمنی بدن را قوی تر و آماده تر می کند. یعنی سلول های حافظه با تزریق دوز دوم آنتی ژن را تشخیص داده و با واکنش سریع پاتوژن را از بین می برند. این باعث عوارض جانبی جدی تری نسبت به دوز اول می شود.

عوارض جانبی دریافت اولین دوز واکسن کرونا شامل درد در محل تزریق، تب خفیف، خستگی و ضعف است.

بسیاری از افراد پس از دریافت دومین دوز واکسن کرونا نیز احساس خستگی می کنند. عوارض جانبی ناشی از دریافت دوز دوم واکسن کرونا شامل تهوع، استفراغ، سردرد و لرز است. افراد همچنین ممکن است پس از دریافت اولین یا دومین دوز واکسن کرونا، واکنش های آلرژیک و آنافیلاکسی را تجربه کنند.

نوشته های مشابه

‫3 دیدگاه ها

  1. خیلی مقاله جالبی بود. من خودم دوز دوم واکسن رو گرفتم و عوارضی نداشتم. ولی این مقاله به خوبی توضیح داد که چرا بعضی افراد عوارض شدیدتری دارند. ممنون از نویسنده.

  2. مقاله خیلی خوبی بود، ممنون که این موضوع رو روشن کردید. الان می‌دونم چرا عوارض دوز دوم بیشتر از دوز اول هست و نگران نیستم. اطلاعات کاربردی بود، دست مریزاد!

  3. مقاله خیلی جالبی بود! واقعا خوشحالم که دوز دوم واکسن رو گرفتم و حالا به اطمینان بیشتری در مورد مقابله با کووید-۱۹ دارم. فکر می‌کنم این مقاله به خیلی از ما کمک کرده تا بهتر بفهمیم چرا بعضی از عوارض بعد از دوز دوم شدیدتر هستند.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا